JÓZAN ÉSSZEL

JÓZAN ÉSSZEL

A II. Tocsik ügy megállíthatatlanul jön

2016. március 02. - Essősy Zsombor

tie-690084_1280.jpg

A sötét fellegekből megállíthatatlanul zuhog az eső. Egy fekete nagy dzsip leparkol a Parlament melletti étterem előtt a tilosban, vészvillogóval. Kiugrik belőle egy jólfésült, öltönyös ember. Bent már várják, mint egy megváltót.

Közvetítő. Munkája: pályázati pénzek kijárója, intézője.

Az átlagos piaci ártól eltérően 15-30%-ot kér. Indoklásként hivatkozik a médiában sokat szereplő miniszterelnöki főtanácsadóra és a minisztériumban, közvetítő szervezetekben dolgozókra, politikai kapcsolataira. „Nagy ára van a biztonságnak”, mondja.

A partnere az ártól először majdnem elájul, kérdezi, „Ezt hogy lehet kigazdálkodni”? „Oldja meg…”, jön a válasz határozottan és ellentmondást nem tűrően, „…máskülönben soha nem nyer”. Ennek a mondatnak azért van fanyar, fenyegető íze.

A közvetítő tudja, hogy semmit nem kockáztat. Ha nyer, jön az óriási bevétel, ha nem nyer, még le is dorgálja az ügyfelet, hogy leszóltak fentről, "hogy nem támogatható a projektje, biztos eltitkolt valamit vagy rossz fát tett a tűzre...".

A közvetítő magában elégedetten, kéjesen mosolyog. A sok hülye…

A pályázati pénzek Magyarország versenyképességének növelése szempontjából létfontosságúak. Sok ember dolgozik lelkiismeretesen az államigazgatásban és a piaci szektorban azon, hogy tisztán, transzparensen haladjanak a fejlesztések, a magyar GDP nőjön. Ők hisznek Magyarország jövőjében.

Közben XXI. századi Tocsikok jönnek, akik Magyarország létét veszélyeztetik. Az nem vigasztal, hogy pár év múlva kiderül, majd talán börtönbe küldik őket. Addig is a fejlesztési területeken olyan károkat okoznak az államnak, piaci szereplőknek, hogy több év, míg helyreáll a rend, ha helyre tud. Közben meg elveszítjük hitünk és elveszik Magyarország fejlődése.

Én személy szerint, nem hagyom. Azt szeretném, ha gyerekeim is itt élnének, büszkén, nyugodtan.

Van még remény! Ma örömmel olvastam, hogy miniszteri főtanácsadók ide vagy oda, a Miniszterelnökség odacsap a nagyon magas visszacsorgatott díjakért dolgozó  „kijáróembereknek”! Nekünk becsületes fejlesztési szakembereknek, az államapparátus lelkiismeretes tagjainak, törvénytisztelő állampolgároknak egy lehet csak a célunk, sikeres fejlesztések, sikeres Magyarország! Hiszem, hogy ezen cél az igazi szakemberek bevonásával, a szakmai alapokon működő piaci szervezetek működési lehetőségeinek meghagyásával, közösen megteremthető!

Látom a kiutat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapi-tanulmany.blog.hu/api/trackback/id/tr388439830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Józan Ész egy kíhívás 2017.02.28. 08:37:57

A Józan Ész nem ajándék, hanem egy kihívás, mivel meg kell küzdened mindenkivel, aki nem rendelkezik vele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása