JÓZAN ÉSSZEL

JÓZAN ÉSSZEL

Célfeladat: 8 hónapnyi taps

2015. március 02. - Essősy Zsombor

clapping-189171_640.jpg

Az jutott eszembe először, amikor nemrég olvastam a Magyar Közlönyben azt a bizonyos kormányhatározatot, amely ösztönző rendszert vezet be a 2007-2013-as ciklus uniós kifizetéseinek felgyorsítása érdekében, hogy ez biztosan kiveri majd a biztosítékot bizonyos helyeken. A biztosíték maradt, és ez így is van jól.

A rendszer lényege röviden, hogy 90% feletti lehívásnál 4 hónapnyi prémium jár az alkalmazottaknak, ám ha elérjük a 99- 100% közötti egy százalékpontos rést, a rendszerben dolgozók akár dupla annyi, vagyis 8 hónapnyi bért is kaphatnak jutalmul. A 90% már most 100%, hogy meglesz, hiszen 86%-nál tartanak a kifizetések. Emiatt akár úgy is értelmezhetjük a szabályt, - figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban a pályázatkezelői rendszerben óriási változások voltak - hogy akik maradtak, és tűrtek most extra 4 havi jutalomban részesülhetnek az eddigi kitartásért.

Úgy gondolom tényleg nagy kihívás pontosan teljesíteni a célfeladatot: azaz nem szabad túlszárnyalni a 100%-ot, hogy a magyar büdzsét se terheljük meg, ugyanakkor 99% alá sem kerülhetünk, hiszen komoly projektek és eredmények, nem utolsósorban eurók vesznének el. Ennek a teljesítménynek az elérése kiemelkedő vezetői kvalitásokat követel meg, illetve nagyon komoly végrehajtói szorgalmat, és alázatot kíván a rendszerben dolgozóktól. Esély a bizonyításra…

És hogy jó-e vagy rossz maga az ösztönző rendszer az állami szférában? Ebben az esetben bátran ki merem jelenteni, hogy ha sikerül a célfeladatot teljesíteni Magyarország kiemelkedően jól fog járni. Nemcsak a 4 -8 havi prémiumot tartom teljesen elfogadhatónak, emellett még vastapsot is megérdemelne az az államigazgatásban dolgozó közel 4000 ember, akik most ezen pörögnek … és bizonyítanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapi-tanulmany.blog.hu/api/trackback/id/tr457234181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Győriné Sz. Gabriella 2015.03.09. 14:49:34

A Külügyi Személben hamarosan megjelenő cikkemben még erős kétségeket fogalmaztam meg a másfél évvel ezelőtti abszorpciós adatok ismeretében a lehívások mértékét tekintve. A teljesítmény és annak elismerése - saját tapasztalat alapján is - jogos, de a zárás közeli sürgetés helyett a mindenkori hatékonyságba fektetett energia jobban megtérült volna.
süti beállítások módosítása