JÓZAN ÉSSZEL

JÓZAN ÉSSZEL

A KÖR KÖZEPÉN ÁLLÓK

2010. április 29. - Essősy Zsombor

Tanácsokkal tele a padlás

Győztesek. Reflektorfényben állnak. Alig telt el pár nap az eredmények közzététele óta, de már nyilatkozatok sora jelent meg, s mind nekik üzen: új munkahelyekre, kevesebb bürokráciára, pénzügyi egyensúlyra, sikeres vállalkozásokra van szükség...

Új korszak kezdődik. A kormányalakító erő a figyelem középpontjában, mint egy origóban áll, s mindenki azt latolgatja, merre indul majd. Az ország jelen helyzetében már az első lépések sem lehetnek bizonytalanok. Nem jellemző a türelem: egyre többen szólalnak meg, sorjáznak az elvárások a társadalom véleményformálóitól, és érezhető, hogy a kisember is azt szeretné, a választásokat megelőző kivárás után történjen végre valami, legyen már végre „jó”.

Ha el is tekintünk attól, hogy a „jó” fogalma mennyire szubjektív, az azért könnyen belátható, hogy a döntéshozót – aki a többi becsületes állampolgárához hasonlóan jót akar ennek az országnak – az általános követelmények megfogalmazása vajmi kevéssé segíti. Nem axiómákra van szüksége, a nagy kérdés (már-már a politika maga) a „hogyan?”, a mindenki által áhított eredmény eléréséhez vezető út helyes megválasztása.

És sok múlik az első lépéseken. Mit kell tennie a kinevezett vezetőnek aznap reggel, amikor a kötelező bemutatkozó körök után odatelepszik frissen berendezett íróasztala elé? Mikor és mit válaszoljon, amikor csörögni kezd a telefon, és a gratulációk után elkezdenek sorjázni a problémák (és a kérések)? Hogyan viselkedjen, mikor felmerül az első szakmai konfliktus és árgus szemek figyelik, méricskélik erejét? Gyors, eredményes lépéseket várnak tőle, de – ha felelősen gondolkodik – előbb tájékozódnia kell a szervezeti-személyi döntéseket alapvetően befolyásoló mutatókról, folyamatokról.

A döntéshozó egy ilyen helyzetben nem a teóriára kíváncsi, hanem a szervezet-átalakítás reálisan kivitelezhető alternatíváira. A szakértők, tanácsadók most – mindannyiunk érdekében – azzal tudnak érdemben hozzájárulni az ország előmeneteléhez, ha megalapozott helyzetjelentéssel, és az egyes részterületek átalakítását segítő, konkrét megoldási opciókkal segítik a döntéshozatalt.

A döntés pedig, mint mindig, a politika felelőssége marad.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapi-tanulmany.blog.hu/api/trackback/id/tr801961516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása