JÓZAN ÉSSZEL

JÓZAN ÉSSZEL

ZUHANÁS?

2010. április 14. - Essősy Zsombor

Megdöbbentő a lengyel kormánydelegáció tragédiájának híre. A TU 154-esen a lengyel elnök mellett számos kormányzati tisztségviselő utazott. A HVG szerint Lengyelországban már évek óta beszédtéma volt az elnöki gép. Egyes szakértők szerint egy elnök - már csak presztízs okokból sem - engedhetné meg magának, hogy ilyen repülővel járjon, ráadásul köztudott, hogy ebből a típusból több zuhant le, mint a hírhedt Boeing-ekből. Elgondolkodtató...

A hazai gazdaság is ingatag helyzetbe lavírozta magát, majd - akárcsak a lengyel gép a szmolenszki ködben - a válság kiszámíthatatlanul változó közegébe került. A tragédia ugyan nem következett be, de azt sem állíthatjuk, hogy túl lennénk a nehezén.

A veszély – a válság mellett – olyan okokra is visszavezethető, melyek megszüntetése rajtunk áll. Képes-e ez a gépezet, a ma működő struktúra eljuttatni minket a célhoz? Érdemes-e ragaszkodni a megkövesedett gyakorlathoz, ha mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem jól működik?

Az inkább hosszú távon eredményt ígérő átalakítások – az adórendszer átstrukturálása, a kiemelt igazgatási területek reformja, a költségvetésben szereplő kiadások csökkentése – mellett adott egy, gyors eredményeket is ígérő lehetőség. Ez az uniós támogatások hatékony felhasználása. A 2007-2013-as időszakra biztosított 8000 milliárd Ft több mint 85%-át még nem fizették ki, s ideje lenne már most készülni a 2014-es fejlesztésekre is. Olyan motorja lehet ez a pénz a magyar gazdaságnak, ami képes kiemelni az országot a mélyrepülésből – feltéve, hogy jól tudunk élni vele.

Félre kell tennünk a működésképtelen mechanizmusokat, csökkenteni az adminisztrációt, egyszerűsíteni, egységesíteni és átláthatóvá tenni a folyamatokat, hogy kizárjuk a korrupció lehetőségét.

E célok megvalósuláshoz egyrészt elkötelezett vezetőkre van szükség, akik képesek – és kellően elszántak – a központi fejlesztés-politikai irányok meghatározására és megalkuvásmentes képviseletére. Másrészt fontos az is, hogy a népfelség elve alapján választott kormány mögé – mindannyiunk érdekében – most valóban felsorakozzon az ország.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapi-tanulmany.blog.hu/api/trackback/id/tr971920902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása